Istoria genții

De la săculețul în care îți cărai hrana, până la accesoriul care îți schimbă ținuta. 

De câte ori nu te-ai trezit în fața dressingului, încercând să-ți conturezi ținuta perfectă?  Și de câte ori, genta ți-a oferit soluția salvatoare. Pornind de la acest accesoriu, cu o istorie atât de vastă, noi femeile, ne putem construi un outfit extrem de inspirat.

De mii de ani, gențile au fost alături de  noi, au păstrat secrete și au scos în evidența puterea și însemnătatea noastra. Pe vremuri, în perioada medievală, atât bărbații cât și femeile purtau un săculeț la brâu, pentru a-și căra obiectele personale.

De-a lungul timpului, însă, geanta a suferit numeroase transformări.

Prima „pochette” își face apariția prin anii 1916. O gentuță rectangulară, practică și elegantă, susținută de un lănțișor din metal, ce era realizată din tricot, piele, stofă sau plasă.

Adevărata revoluție a genților are loc odată cu răspândirea căilor ferate. Tot mai mulți oameni călătoreau și aveau nevoie de genți în care să transporte cele necesare și astfel a apărut geanta de mână. Multe dintre numele de top din ziua de azi și-au început afacerea cu poșete pentru călătorii. De exemplu, gențile Hermes au fost fondate în 1837 de către Thierry Hermes, în timp ce Louis Vuitton a creat prima oară genți mari, pentru bogații parizieni.

După Primul Război Mondial a apărut poșeta fără bretele, care se purta sub braț și care semăna cu un plic și era mereu asortată cu ținuta purtată.

În anii 1930, geanta se regăsește în stilul Art Deco, plin de inovație, abstracție și de materiale dintre cele mai sofisticate. Se poartă pe umăr sau pe braț și are una sau doua barete. 

Cel de-al Doilea Război Mondial a dus geanta către Army Look. Ea era pătrată, mare,  cât mai practică și din materiale sintetice și rigide. Lipsită de decorațiuni, aceasta amintea de gențile soldaților .

Abia în anii 1950 doamnele au revenit la geanta feminină și acest accesoriu a devenit unul extrem de popular. Case de modă precum Hermes, Chanel sau Dior făceau legea în moda, așa că nu exista femeie cu un statut social bun, care să iasă din casă fără a purta o geantă. Exista deodată o explozie de culoare și decorațiuni sofisticate. Gențile mici reprezentau supunere și feminitate, pe când cele mari transmiteau dominare și putere.

Schimbări majore aduc și anii ’60: în discordanță cu fustele tot mai scurte, atârnând până în dreptul șoldului, geanta are acum o formă lungă și este moale datorită materialului din pânză sau lac. Din dorința de emancipare, femeile alegeau genți cât mai practice și nu mai țineau cont de regulile care spuneau cum ar trebui să se poarte o doamnă sau o domnișoară.

Anii ‘80-’90 au venit și ei cu noutăți. Apare pentru prima data conceptul de geantă sport, încăpătoare iar Miuccia Prada introduce prima geantă unisex din nylon. Tot atunci este introdusă geanta office – sobră și special compartimentată pentru a ține în siguranță actele.

 În general, în această perioadă, gențile încep să îmbine aspectul cu utilitatea și sunt din ce în ce mai excentrice, pline de fermoare, buzunare, ținte și alte aplicații care veneau ca un semnal clar că feminista își face apariția pe scena modei. Iar asta însemna încasări mari pentru designer. Vera Bradley face primul milion de dolari, din vânzările gentii matlasate de mână. Se creeaza un fel de isterie și din dorința nebună de a fi în tendințe, pe piața apar primele falsuri după produsele marilor case de modă.

 Secolul XXI aduce o multitudine de stiluri. De la piele, la piele ecologică, la plastic sau împletituri din cânepa, de umăr sau de mână, astăzi gama este una pe puțin spus variată. 

Designerii se întrec în colecții de poșete și genți, acestea fiind un element semnificativ în viața unei femei, dar a unui bărbat, atât pentru garderobă cât și pentru imaginea noastră. Cu alte cuvinte, un element definitoriu al personalității fiecăruia, pe care, este adevărat că trebui să știm să-l încadrăm în ținută și să-l purtăm.

Vă invităm să treceți pragul magazinelor Brands’ War din Otopeni sau Bulevardul Magheru și sigur pe unul dintre rafturi vă așteaptă o geantă pe gustul vostru, care să întrunească și necesitatea acesteia de a fi frumoasă dar și practică.

Cu Drag de Stil – Echipa Brands’ War!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu