Considerată cea mai influentă creatoarea de modă din toate timpurile, Gabrielle Bonheur Chanel s-a născut în Saumur, Franța, pe 19 august 1883, într-o familie săracă, în care tatăl era vânzător de țesături, iar mama croitoreasă. La vârsta de 6 ani, este lăsată într-un orfelinat al bisericii catolice, unde învață de la maici să coasă și să croiască. Încă de atunci apărea dragostea de haine, însă la 18 ani este nevoită să înceapă să-și câștige existența cântând la cabaret, unde primește și apelativul de COCO. Nu renunță însă la marea ei pasiune și continuă să muncească și într-un atelier de croitorie.

Viața i se schimbă la 25 de ani, când îl cunoaște pe baronul Étienne Balsan, un bărbat influent din industria textilă. Intră în cercurile aristocrate unde își începe, cu multă încredere, propriul drum în modă.

„Aroganţa este tot ce am. Se vede în gesturile mele, din duritatea vocii, în strălucirea privirii şi în chipul meu viguros, aproape chinuit”, îi mărturisea ea prietenului Paul Morand, un scriitor de proză.

În 1912 îl întâlneşte pe Arthur Capel, zis „Boy“, care o ajută să-şi deschidă un magazin de hai­ne la Paris. Muncește și 8 ani mai târziu inaugurează primul său butic celebru, pe 31 Rue Cambon, inima modei pariziene. “Moda a devenit o glumă. Designerii au uitat că în interiorul acelor haine sunt femei. Cele mai multe femei se îmbracă pentru bărbați și vor să fie admirate. Dar ele trebuie să fie în stare să se și miște, să poată să se urce într-o mașină, fără să-și rupă cusăturile.”, spunea ea pe atunci.

Dacă la început, creațiile ei erau considerate lipsite de fantezie și monotone, Coco a reușit, într-o perioada de austeritate, în timpul Primului Război Mondial, să zdruncine Belle Epoque, prin renunțarea la pliuri și volane și inspirându-se din modelul masculin, să introducă în moda feminină simplitatea și bunul gust.

„Am creat stilul vestimentar cel mai cunoscut în toată lumea, pentru că moda este efemeră, dar stilul este veşnic” , spunea Coco Chanel.

Costumul  clasic Chanel, “deux piece” are un stil simplu, nasturi  care seamănă cu niște monede, cu logo-ul CC imprimat pe ei, iar pentru un plus de confort, fermoarul este plasat într-o parte a fustei.

O altă emblemă marca Coco Chanel, care a rămas și va rămâne vie, este geanta iconică Chane, care, printr-un aspect elegant, combină moda cu utilitatea.

Tot în aceeași perioadă este lansată și celebra „micuţa rochie neagră”, despre care se spune și în ziua de azi, că nu ar trebui sa lipsească din garderoba niciunei femei.

„O femeie care nu se dă cu parfum n-are nici un viitor”, este un alt citat celebru de-al lui Coco Chanel, care în 1922 lansează primul ei parfum, și acum, cel mai profitabil produs al firmei. Numit simplu „Chanel nr. 5“ şi promovat de Marilyn Monroe, parfumul o transformă pe Coco în milionară.

În 1939, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, Coco Chanel și-a închis magazinele, susținând că nu este o perioadă prielnică pentru modă.

În 1954 își redeschide însă buticul din Paris, acolo unde colecțiile lui Christian Dior erau deja dominante. Reușește să-și recapete succesul, iar femeile  bogate revin la creațiile ei simple și elegante. Însuși Christian Dior afirma că mademoiselle Chanel “Cu un pulover negru şi câteva şiraguri de perle a revoluţionat moda“.

La vârsta de 70 de ani, reușește să fie un reper și în Statele Unite, spunând tare și răspicat că „O femeie trebuie să fie înzestrată cu două calități: sa aibă clasă și să fie fabuloasă!’

Coco Chanel a rămas o legendă și este cu siguranță femeia care a emancipat alte femei. A dominat scena modei şi a pus pe picioare patru afaceri: o casă de modă, un business cu textile, un laborator de parfumuri şi un atelier pentru bijuterii accesorizate, având peste 3.500 de angajaţi.

În dragoste însă a cunoscut numai deziluzii și nu s-a căsătorit niciodată, deși atrăgea ca un magnet prin asumarea ei, prin modul în care ținea țigara sau prin rujul roșu aprins, care mereu îi era pe buze.

Coco – Gabrielle Chanel – moare pe 10 ianuarie 1971, la vârsta de 87 de ani, în apartamentul ei din Hotel Ritz din Paris, chiar când pregătea o nouă colecție vestimentară, ce urma să fie prezentată la început de primăvară.

Află aici povestea unei alte femei de excepție.

Cu Drag de Stil – Echipa Brands’ War! ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

Menu